Hulpmiddelen op maat

 

Wat zijn hulpmiddelen op maat? 

Een hulpmiddel op maat vertrekt meestal vanuit een bestaand hulpmiddel. Aanpassingen worden gedaan, een nieuw design wordt ontwikkeld, of een hulpmiddel wordt (na)gemaakt op maat van uw wensen en noden. 

 

Voor wie is dit interessant? 

Een hulpmiddel op maat is interessant voor elke persoon die een beperking ervaart in het dagelijks handelen en waarvoor een bestaand hulpmiddel niet of onvoldoende voldoet aan zijn wensen en noden. 

 

Hoe verloopt het ontwikkelen van een hulpmiddel op maat? 

In eerste instantie wordt er gekeken wat uw wensen en noden zijn en in welke omgeving u het hulpmiddel wil gebruiken. Dan wordt er via benchmarking gekeken welke producten er reeds op de markt zijn. We bekijken welke onderdelen wel/niet interessant zijn en zodra we duidelijk hebben omschreven aan welke eisen het hulpmiddel moet voldoen en welke persoonlijke wensen noodzakelijk zijn voor u om het hulpmiddel te gebruiken, worden enkele prototypes uitgewerkt. Via de prototypes verfijnen we telkens het hulpmiddel totdat we een geslaagd eindproduct hebben gevonden dat voldoet aan uw wensen en noden. 

 

Opleiding afgerond

Hulpmiddelen op maat maken vraagt specifieke kennis en de nodige praktijkervaring om hiermee aan de slag te gaan. Omwille van die reden volgde ik de opleiding postgraduaat 'makerskills voor ergotherapeuten en zorgprofessionals' aan de Howest Hogeschool (succesvol afgerond in januari 2024).

 

Bestaande hulpmiddelen voldoen vaak niet aan de wensen en noden van cliënten. Ik leerde daarom welke technieken, materialen en verbindingen er gebruikt kunnen worden bij het aanpassen van beschikbare hulpmiddelen op maat. 

Ben je benieuwd of ik je kan helpen? 

Neem contact op en we bekijken samen of ik kan helpen bij jouw specifieke hulpvraag.